На офіційному сайті Blizzard з’явилася перша інформація про сезонну подію в Overwatch, під назвою “Архіви”. Взяти участь у події ми вже зможемо найближчим часом, старт заплановано на 16 квітня і триватиме до 6 травня. Очікується, що розробники порадують нас новою місією з минулої гри і новою картою.

Вийшов перший тизер події "Архіви" Overwatch

[МІСЦЕВІ НОВИНИ] Творці всесвітньо знаменитої винокурні “Дон Ромботіко” залишилися на узбіччі

Призабута спадщина міста

Творці всесвітньо знаменитої винокурні “Дон Ромботіко” залишилися на узбіччі

Марізе Соліс

Сьогодні кожен знайомий із “Дон Ромботіко”. “Смак якості”. “Тільки найкращий ром”. Рекламні плакати в теплих і насичених кольорах, емблема з розкішно вдягненим омніком… Ось тільки за межами Гавани мало хто знає про сумнівну історію, яка не так давно сталася з винокурнею, заснованою в місті не одне покоління тому.

“”Дон Ромботіко” ніколи особливо не прагнув популярності, – розповідає Алісія Діас, нащадок засновників винокурні. Ми з нею сидимо в місцевому барі, а з вікна видно величезний рекламний щит із плакатом “Дон Ромботіко”: “Тільки найкращий ром”. – Раніше господарів цікавила тільки якість продукту”.

Без малого два століття тому Клара і Басіліо Діас вклали всі свої накопичення в невелику винокурню і почали скромну сімейну справу з виробництва витриманого в бочках рому. До 2060 року назва “Дон Ромботіко” майже не була відома за межами Куби, але в Гавані бренд користувався величезною популярністю. Як і багато поколінь Діасів до неї, Алісія готує чудовий ром. Класичний рецепт “Дон Ромботіко” – сімейна таємниця, яку дбайливо зберігають, і на Кубі ром за цим рецептом вважається найкращим.

Але в останні роки все змінилося. Невідома фінансова група побажала придбати компанію та винокурню. “Вони запропонували нам кругленьку суму, – згадує Алісія. – Ми могли б до кінця днів ні в чому собі не відмовляти. Але “Дон Ромботіко” – спадщина моєї родини, а це безцінно”.

Сім’я Діас відмовилася від угоди, але незабаром партії рому почали пропадати в дорозі. Коли винокурня несподівано згоріла дотла (ходили розмови про підпал), сімейство залишилося ні з чим. Їм довелося продати компанію за копійки.

Сьогодні “Дон Ромботіко” – всесвітньо відомий бренд, і покупці навіть не підозрюють про ту нещасливу історію. На зміну усміхненому Басіліо Діасу, зображеному колись на етикетці, прийшов метал із холодним блиском. Винокурню відбудували заново, але рецепт змінився. “Різниця відчутна на смак. Цей ром зовсім не такий”, – скаржиться Алісія.

Утім, непрохані зміни чекали не тільки на “Дон Ромботіко”. Морський форт Гавани, будучи історичною пам’яткою, протягом багатьох століть перебував під захистом уряду Куби. Два роки тому він раптом став приватною власністю тієї ж групи, що придбала “Дон Ромботіко”. Тепер морський форт – як, загалом-то, і винокурню – просто не впізнати. Територією ходить патруль, а зверху раз у раз пролітають невідомо чиї вертольоти. Сам же форт закритий для відвідування і навряд чи коли-небудь відкриється.

“Гавана змінюється на очах, – стверджує Алісія. За час нашої розмови вона навіть не доторкнулася до свого келиха. Омнік із плаката “Дон Ромботіко” зверхньо дивиться на нас із рекламного щита – його металеве обличчя частково приховане полями капелюха. – Часом здається, ніби ми втрачаємо частину самих себе. Хоча, може, ми вже її втратили”.

Ураган “Фернанда” наближається до Куби

Ермандо Альварес

Ураган “Фернанда”, що прийшов з Атлантичного океану, у вівторок сягнув узбережжя Флориди і спричинив потужну повінь. Зараз він рухається на південь, у бік Багамських островів. У четвер у Гуардалаваці очікується шторм третьої категорії, який попрямує в бік Гавани. Швидкість вітру сягатиме 193 км/год, прогнозуються сильні повені.

Триває евакуація жителів із узбережжя. Прогнози невтішні: очікується, що ураган “Фернанда” матиме руйнівний характер навіть на материку. “Це не просто шторм, – заявив губернатор Оріоле Дельгадо на вчорашній прес-конференції. – Не намагайтеся його перечекати. Зробіть усе можливе, щоб себе убезпечити, і якомога швидше вирушайте на материк”.

Share.

Comments are closed.

Exit mobile version