Valheim — затребувана гра на виживання, орієнтована на вірування стародавніх скандинавів. Її розробила шведська компанія Iron Gate. Гра стала доступною у перші дні лютого цього року. Найбільш значущим моментом цієї гри стає суперництво за виживання, що відбувається у напружених умовах. Гравцю необхідно передусім зрозуміти, як зводити притулок для власного персонажа. Далі йтиметься про етапи будівництва власного будинку в Valheim. Стаття містить низку корисних рекомендацій.

Нюанси зведення фундаменту

Подібно до реального життя, гра припускає, що учасник зведе фундамент для власного житла. За його відсутності він не зможе збудувати міцного притулку. Насамперед потрібно створити молоток, для якого знадобляться дві штуки каменю та три штуки дерева.

Далі виготовляють верстат. За наявності гравцю відкривається доступ до меню, через яке він зможе зводити будівлі.

Valheim: інструкція з будівництва

Наступний етап – визначення оптимальної місцевості для будівництва. Специфіка Valheim полягає в тому, що світ навколо генерується рандомно, в результаті при переході до нової гри зовнішня обстановка відчутно змінюється. Насамперед гравцеві потрібно витратити певний час, щоб знайти потрібне місце для будівництва. Це дуже суттєвий етап.

Якщо гравець прагне самотужки трансформувати ділянку, щоб на ній можна було звести собі будинок, зробити це він зможе із застосуванням мотики. Цей інструмент дозволить розрівняти майданчик, а також виконати на ньому штучні нерівності.

Після того, як ви знайшли оптимальне місце, де можна побудувати притулок, розмістіть на цьому місці підлогове покриття з дерева. Ця основа буде рівною та красивою, в результаті сам будинок буде стійким.

Безумовно, перший притулок не стане єдиним для персонажа Valheim. Надалі гравець зможе звести ряд додаткових будинків, але йому потрібно серйозно поставитися до будівництва і освоїти всі нюанси цього ремесла. У результаті надалі він зможе бездоганно звести будь-яку споруду.

Як вирівняти місцевість

Щоб належним чином збудувати будинок, потрібно як слід розрівняти землю. Якщо рівна поверхня відсутня чи гравець прагне звести притулок у заглибленні чи височині, йому необхідно скористатися мотикою. Щоб створити цей інструмент, потрібен верстат, а також дві штуки каменю та п’ять штук деревини.

Через мотику гравець зможе скоригувати місцевість таким чином, наскільки у персонажа вистачить витривалості. Якщо гравець прагне точно встановити висоту поверхні в тій чи іншій точці, йому варто вивчати місце запланованого будівництва зверху.

Зверніть увагу: щоб підняти землю, гравцеві необхідно, щоб поблизу розташовувався верстат, а також мати у своєму інвентарі чотири камені.

Застосовуйте метод «клацання»

Раробники Valheim передбачили безліч комбінацій та методів для зведення житла. Внаслідок подібного розмаїття частина гравців зупиняється в нерішучості, оскільки їм не надто зрозуміло, як зробити вибір і як розпочати роботу. Якщо гравець не надто досвідчений і не розуміє процес, то йому можна скористатися механізмом замикання конструкції. В результаті йому виявиться простіше зібрати елементи майбутнього будинку.

Інші вигоди при виборі цього методу будівництва:

  • будинок виявиться досить міцним;
  • будова добре виглядатиме на території;
  • житло може розростатися вшир, також можна додавати до нього додаткові поверхи, що не призведе до руйнування певних частин.

Майте на увазі: якщо при будівництві ви волієте користуватися довільною формою, має сенс застосувати клавішу Shift, яка дозволить прибрати прив’язку елементів. В результаті гравець зможе перемістити елементи конструкції без того, щоб вони прилипли.

Для з’єднання елементів будівлі можна використовувати колесо прокручування. Цей інструмент допоможе вирівняти частини будинку та повернути їх належним чином. Якщо потрібну деталь потрібному місцю, можна автоматично на нього прикріпити.

Як влаштовано конструкцію будівель

Очевидно, ви вже зрозуміли, що в Valheim функціонує система опорної конструкції. Гравцю, який склав про неї чітке розуміння, порівняно просто будуватиме масивні будівлі, які також будуть міцними.

У процесі встановлення елементів будівель частина з них набуває синього кольору. Це трапляється, якщо кріпити додаткову деталь до конструкції будівлі, що існувала раніше. Це так і задумано. Синій колір має на увазі, що житло має міцну основу, в результаті вести будівництво можна, не побоюючись, що споруда розвалиться.

Однак у деяких випадках деталі будинку в процесі складання приймають інші кольори, зокрема червоний, помаранчевий, жовтий або зелений.

Різні кольори дозволяють зрозуміти, наскільки міцну структуру мають такі конструкції.

  • Якщо колір зелений, то будинок має міцну основу і його споруду можна продовжувати;

  • Якщо будова набуває жовтого кольору, можна припустити, що його фундамент став дещо менш міцним, у своїй будівництво цілком допускається продовжувати, небезпека насправді відсутня;

  • в той же час, помаранчевий колір припускає, що будинок дуже ненадійний, і порівняно невеликого впливу виявиться достатньо, щоб він розвалився;

  • червоний колір має на увазі, що міцність всієї будови нульова і продовжувати працювати над ним не допустимо, якщо поставити хоча б одну деталь вище червоної, то будинок просто рухне.

З цієї причини на початку статті йшлося про те, що насамперед потрібно забезпечити надійний фундамент споруди. Якщо спочатку звести міцну основу, то і будинок вийде масивним і зможе використовуватися таким чином, як потрібно гравцеві. Інакше це будуть просто викинуті ресурси.

Руйнування та подальше відновлення будівель у грі Valheim

З часом притулок персонажа почне руйнуватися, серед іншого на нього впливатимуть стихії. Так, під впливом дощу всі деталі будівлі втратять до 50% міцності. Крім погоди завдати шкоди будівлі в Valheim здатні вороги. Атакуючи базу гравця, вони зменшують показник міцності всієї будівлі загалом. Однак ті конструкції, на які вони впливають безпосередньо, страждають.

Щоб з’ясувати, яку шкоду було завдано конкретному елементу житла, потрібно дати персонажу молоток, після чого націлити його на елемент конструкції, який потрібно дослідити збоку від курсору, проявиться жовта смужка, яка дозволить судити про те, наскільки міцна дана деталь.

Існує спосіб, що дозволяє встановити, наскільки міцно житло. Для цього гравцеві потрібно вивчити його. При зношуванні конструкцій зовнішній вигляд всіх елементів стає іншим, вони набувають іншого відтінку.

Якщо будинок у проблемному стані, не варто хвилюватись. Його ремонт можливий, при цьому на нього не потрібно витрачати гроші. З цією метою необхідно зробити наступне:

  1. Персонаж бере молоток.
  2. У верхньому куті визначають спосіб проведення ремонту.
  3. Курсор націлюють на постраждалу частину будівлі, після чого виділяють її за допомогою лівої кнопки миші.

Якщо ремонт виділеного елемента можливий, то для цього вистачить лише одного кліку. Якщо ж ремонт не можливий, то натискання лівої кнопки миші просто не матиме жодних наслідків.

Зверніть увагу! Необхідно періодично вивчати побудовану базу та своєчасно виправляти пошкодження певних елементів, поки проблеми не набули більш серйозного характеру. Такими роботами слід займатися завжди, якщо житло зазнало впливу стихій, або якщо йому завдали пошкодження вороги.

Облаштування сховища

Valheim, подібно до значної кількості інших ігор, надає персонажу можливість користуватися дуже обмеженим інвентарем. Він не матиме можливості тягати з собою масу ресурсів. Це означає, що коли будинок готовий, йому потрібно буде облаштувати сховище, де будуть розміщені будь-які предмети, необхідні для успішного продовження гри.

Щоб зберігати предмети всередині будинку, потрібно виготовити скрині. У першій скрині, доступ до якої відкривається для гравця на початковому етапі, йому будуть доступні лише 10 слотів. Надалі у нього з’явиться можливість користуватися більш захищеною скринькою, де будуть присутні 18 слотів. Через деякий час гравець зможе накопичити значну кількість ресурсів, при цьому в скринях у нього вже не залишатиметься місця. Також підходитиме кінець і простір у його оселі, оскільки кількість скриньок виявиться надмірною. Щоб звільнити місце у своєму будинку, скрині потрібно вміти складати.

Яким чином об’єднувати скрині

  • Одну скриню розміщують на підлозі.
  • Крафтять одну плитку підлогового покриття
  • Плитку розташовують над скринькою, щоб вимкнути її прив’язки до сітки, потрібно деякий час утримувати лівий Shift;
  • Додаткову скриню розташовують на плитці підлоги вище першої.

Цю процедуру можна робити будь-яку кількість разів. В результаті гравець спорудить потужну конструкцію із скринь, усередині якої виявиться маса місця, в якому він зможе тримати свої речі. В результаті всередині будинку залишатиметься значна кількість вільного простору.

Облаштування обігріву

Персонажу необхідно подбати про джерело тепла у своїй оселі. У цій грі для цього є багаття. В результаті гравцеві після зведення самого будинку необхідно облаштувати осередок. Він не тільки дозволить підтримувати комфортну температуру, на ньому можна буде готувати їжу.

Щоб розвести багаття, потрібно спочатку зняти частину підлогового покриття в приміщенні. У грі Valheim можливість розпалювати багаття доступна лише безпосередньо на землі.

Після цього потрібно спорудити димар. За його відсутності після деякого часу житло заповниться димом, в результаті персонаж задихнеться.

Трубу має сенс облаштувати прямо над багаттям, альтернативний варіант – зробити дірку в покрівлі.

Захист житла у грі

У розділах уше згадувалося, що житло так чи інакше виявиться схильним до атаки ворогів. Вони здатні привести в непридатність окремі його елементи, в результаті міцність конструкції загалом зменшиться. Уникнути цього можна, спорудивши захисну стіну, через яку можна оборонятися, винищуючи опонентів.

На ранній стадії гри користувач може звести лише стіну з дерева. Надалі йому відкриється можливість збудувати таку споруду вже з каменю. Перш ніж почати споруджувати стіну, слід подбати про траншею, яка оточить базу, її виконують за допомогою кирки. Тупих опонентів можна втримати за допомогою такої траншеї.

Головні моменти при спорудженні будівель із каменю

У міру того, як персонаж прогресує, у нього з’являються можливості вести будівництво з каменю. При цьому бажано почати зводити подібні споруди швидше.

Камінь може послужити якісним матеріалом для:

  • укріплених підстав для будівництва;
  • стовпів, що виступають як опори будівлі;
  • міцних стін;
  • сходів;
  • арок;

Щоб почати будувати з каменю, необхідно отримати доступ до каменерізу. З цією метою потрібно вбити на болоті Стародавнього другого боса гри, оскільки після його смерті гравець отримує болотний ключ, який відкриє йому доступ до маси заліза, необхідної для цього артефакту.

Процедура виготовлення каменерізу така:

  1. Потрібно набрати 5 ядер Суртлінгів, які можна отримати з однойменних монстрів, що мешкають на болоті, а також придбати камені в кількості 20 miner/
  2. З використанням цих ресурсів можна облаштувати плавильню.
  3. З металобрухту виготовляють два залізні зливки, коли їх плавлення закінчиться, гравцю негайно стане доступний рецепт, що дозволяє створити каменерізку.
  4. Далі в меню молота гравцю потрібно визначити потрібний предмет та створити його.

Також надалі потрібно придбати точильний камінь, з його використанням можна виготовити шліфувальне коло, яке стане покращенням для кузні.

Інші будівлі в грі Valheim

Крім самого житла гравця в цій іграшці можна створити масу будівель з різними функціями, серед них:

  • горн;
  • ремісничий верстат;
  • доменна піч;
  • вугільна піч;
  • плавильня;
  • котел тощо
Share.

Comments are closed.

Exit mobile version