Ігровий простір Valheim є складною багатокомпонентною системою, розділеною на зони. Для кожної локації характерні власні природні умови, набір монстрів, види корисних матеріалів тощо. Крім чудовиськ звичайного рівня небезпеки, що у багатьох зустрічаються всюди, у грі передбачені унікальні супротивники (Боси), які мають особливі вміння.

До зустрічі з такими чудовиськами потрібно ґрунтовно підготуватися. Практично нікого з босів не вдасться подолати з першої спроби. Натомість перемога над кожним із них дарує персонажу цінний лут, який стане в нагоді для розвитку героя, проходження нових квестів, створення корисних об’єктів.

Цей довідник містить докладний опис босів, що зустрічаються в Valheim, а також рекомендації щодо вибору правильної тактики боротьби з цими небезпечними ворогами.

  1. Загальна інформація
  2. Ейктюр
  3. Стародавній
  4. Маса Костей
  5. Моудер
  6. Яглут

Загальна інформація

Рівні ігрового світу Valheim (біоми) дуже різняться між собою. Для кожної зони передбачено власний бос, перемога над яким є головним завданням гравця на даній локації. На ігровій карті місце виклику боса (вівтар) відзначається спеціальним символом.

Території Valheim генеруються рандомним чином, тому кожен із гравців досліджує власну карту світу. При повторному проходженні гри скористатися колишніми координатами для пошуку вівтарів не вдасться.

Обійтися без вбивства босів неможливо, оскільки випадаючи з них після загибелі трофеї та артефакти будуть необхідні для подальшого просування сюжетної лінії.

Декілька прикладів корисних «плюшок», які дістаються переможцю після загибелі потужного супротивника:

  • Болотяний ключ (необхідний для потрапляння в затоплені склепи). Випадає із Стародавнього.
  • Трофеї, що дають тимчасові позитивні ефекти.
  • Рецепти.

Після виявлення вівтаря призову персонаж має зібрати певний набір предметів:

  1. Для виклику Ейктюра з локації «Луга» знадобляться дві оленячі голови.
  2. Щоб закликати Стародавнього, що мешкає в Чорному лісі, потрібно знайти три штуки стародавнього насіння.
  3. Боса рівня “Болота” на ім’я Маса Костей закликають за допомогою десяти висохлих кісток.
  4. Головний монстр території «Гори» Моудер з’явиться лише після того, як гравець збере три драконячі яйця.
  5. Виклик Яглута, що є найсильнішим противником на Рівнинах, вимагатиме збору п’яти тотемів.

Знайдені предмети розміщуються на вівтарі, після чого негайно розпочинається битва з босом.

Кожен бій із потужним противником вимагатиме від гравця попередньої підготовки та застосування різних тактичних хитрощів, про які буде розказано далі.

Локація Луга – монстр Ейктюр

Перший небезпечний противник мешкає на стартовому рівні “Луга”. Тут розміщено кілька вівтарів призову, що гравець знаходить порівняно легко. Для зустрічі з монстром потрібно вбити кількох простих оленів, забравши дві голови. Імовірність знайти голову жертви після вбивства становить 50%.

Valheim: інструкція по боротьбі з босами

Рекомендується шукати квестові предмети вдень, оскільки у темряві кількість небезпечних монстрів зростає. На стартовому рівні герой, як правило, має проблеми з надійним екіпіруванням і не може бути надійно захищений від нападу хижаків.

Підготовка до бою

Перемога над Ейктюром дасть персонажу можливість створити кирку. Цей інструмент необхідний для видобутку металів та переходу до «бронзового віку». Якщо головний герой ще недостатньо прокачаний до моменту зустрічі, для ближнього бою слід придбати списом з дерева і щитом з того ж матеріалу. Можна спробувати обійтись далекими атаками за допомогою цибулі.

Безпосередньо перед закликом боса рекомендується відпочити та щільно підкріпитися, вживши:

  • м’ясо;
  • малину;
  • смажений хвіст нікс.

Їжа покращить параметри персонажа, що спростить проведення бою.

Бойова стратегія

Битва з Ейктюром виглядає як розминка перед битвами з сильнішими супротивниками. Зазвичай перемога дається герої досить легко.

Ейктюр застосовує такі бойові вміння:

  1. Атака рогами виконується в бою на близькій дистанції. Такий напад не завдає критичної шкоди і легко відбивається блокуванням.
  2. Спрямований розряд блискавки, що застосовується для дальньої атаки. Поки Ейктюр б’є блискавкою перед собою, до нього легко підібратися збоку і вдарити списом.
  3. Тупіт, що викликає електричний розряд по області навколо боса. Ухилитися від такого нападу не можна, але можна втекти за найближчим елементом ландшафту.

Найпростіше перемогти Ейктюра, використовуючи далекобійну зброю. Достатньо наносити противнику збитки здалеку, періодично ховаючись від електричних розрядів за камінням.

Нагорода за перемогу

Після вбивства противника персонаж отримує:

  • Трофей, призначений розміщувати на жертовному моноліті, дає половинне зниження витрати витривалості, коли герой біжить чи стрибає. Час дії – 5 хв. На перезарядку потрібно 20 хв.
  • 3 міцні роги, що використовуються для крафтингу кирки, за допомогою якої добувають олово та мідь. Метали використовуються для виплавки бронзи, що є компонентом удосконаленої амуніції та озброєння.

Викликати Ейктюр можна неодноразово. При втраті кирки боса першого рівня закликають та вбивають ще раз для отримання необхідних компонентів.

Додаткові відомості

  • Поки Ейктюр живий, полчища кабанів і ніксів продовжуватимуть атаки на базу персонажа з періодичністю півтори хвилини.
  • У проміжок ігрового часу між перемогою над Ейктюром та знищенням монстра наступного рівня (Древнього) кожні дві хвилини на базу ГГ накидатимуться грейдворфи.

Біом Чорний ліс – монстр Стародавній

Другий рівень небезпеки – бос Стародавній, що мешкає в хащах Чорного лісу. Для пошуку вівтаря призову персонаж має досліджувати територію та приділяти увагу рунним каменям «вегвізирам». Активація вегвізирів, захованих у кам’яних руїнах чи Похоронних палатах, призводить до появи на світовій карті пункту, де розташований вівтар. Розташування святилища призову може бути знайдено без додаткових покажчиків при ретельному дослідженні Чорного лісу.

Предмети, необхідні активації вівтаря – древнє насіння (3). Їх можна виявити:

  • У скринях, знайдених у Чорному лісі.
  • В останках грейдворфів (33-відсотковий шанс).
  • У зруйнованому гнізді грейдворфів (100-відсоткова ймовірність).

Підготовка до битви

Давній вразливий до пошкодження від вогню, тому найкращою зброєю є цибуля, споряджена стрілками, що горять. Як завжди, герою слід добре поїсти перед сутичкою підвищення рівня життя.

Бойова стратегія

Стародавній рухається не так швидко, як Ейктюр, тому його реакцію під час бою неважко передбачати. Гравець повинен зосереджено відстежувати всі переміщення ворога, щоб у потрібний момент застосувати навички ухилення чи захисту.

Бойові прийоми, що застосовуються Стародавнім:

  1. Монстр нападає на супротивника, випускаючи довгі лози винограду. Сховатись від атаки можна за однією з колон, розташованих неподалік.
  2. Розосереджена атака виконується за допомогою коренів, які слід вбивати, поки їхня кількість не досягла критичної межі.
  3. Струс ґрунту завдає потужного удару по ігровому персонажу. Стародавній застосовує це вміння у ближньому бою. Швидка реакція гравця дозволяє ухилятися від таких атак.

Загальна рекомендація – триматися подалі від ворога, обсипаючи градом стріл вогню. При нестачі стріл доведеться взятися за спис, ухиляючись від ворожих атак.

Переможні трофеї

З трупа загиблого супротивника можна підібрати:

  • Трофейний предмет збільшує швидкість рубки деревини (5 хв). Відновлювальний період займає 20 хв.
  • Болотяний ключ, що відчиняє двері Затоплених гробниць на локації «Болота». Усередині склепів є купи металобрухту, що є джерелом заліза.

Додаткові відомості

  • До моменту вбивства Стародавнього на базу ГГ відбуватимуться атаки грейдворфів кожні 2 хвилини.
  • У проміжок між смертю Стародавнього та загибеллю боса Болот кожні 150 секунд база героя переживатиме напади скелетів та драургів.
  • Після моменту, коли буде вбито Стародавнього та знищено перший троль, напади тролів на базу відбуватимуться через кожні 90 с.

Територія Болота – монстр Маса кісток

Чудовисько, яке є босом болотного рівня в Valheim, мешкає на Болотах і називається Маса кісток. Для просування на цьому рівні персонаж повинен обов’язково здобути гору над головним монстром Чорного лісу, з якого випаде квестовий предмет – Болотяний ключ. Об’єкт дозволить відвідувати затоплені могильники, всередині яких потрібно знайти камінь рун. Після цього на карті виявиться місце святилища, призначеного для призову чергового боса.

Для активації вівтаря знадобляться десять висохлих кісток. Компоненти заховані у купах старого металу або у кутах затоплених могильників.

Підготовчий етап

Бій з масою кісток не можна розпочинати без ретельної підготовки. Основну шкоду завдають отруйні речовини, що виділяються противником, тому захисним інгредієнтом має стати мед. Ця речовина збільшує опір отруєння.

Перед викликом монстра герой повинен відпочити, а потім вжити:

  • м’ясо;
  • рулетики із риби;
  • ковбаски.

Також слід поповнити запас зілля, призначених для відновлення окулярів життя. Героя слід якісно одягнути у залізну броню, додавши для захисту міцний щит. Найкращою зброєю буде цибуля з морозними стрілами. Подібний вибір озброєння обумовлений уразливістю Маси кісток до морозної шкоди. Для ближнього бою підійде булава із заліза.

Бойова стратегія

Битва з Масою кісток вимагатиме від гравця напруження ігрових умінь, особливо уважності та обережності. Найбільшу небезпеку становлять хмари отруйних випарів. З отруйного туману слід вибігати на максимальній швидкості, навіть ціною втрати витривалості. Щоб завдати супернику удару, що руйнує, герой повинен скористатися булавою.

Персональні здібності Маси кісток:

  1. Атака з розгону – нищівний прийом, що часто буває смертельним для персонажа. Уникнути загибелі допоможе ухилення або парірування атаки.
  2. Закликання куль з монстрами. Протягом битви Маса кісток регулярно закликає помічників, що з’являються із сферичних оболонок. Цих ворогів слід ліквідувати негайно, поки їх кількість не перевищила можливість героя до атак у відповідь. Ігнорування помічників призводить до великої чисельної переваги на користь противника та загибелі персонажа.
  3. Хмари отруйного туману. Цей прийом не потребує заряджання. Чудовисько випльовує фонтан слизу, що стає отруєним туманом. Персонажу слід негайно виводити з отруєної області навіть за наявності захисту від отруйного ураження.

При боротьбі з Масою кісток герой повинен швидко реагувати на атаки та економно витрачати енергію. Персонаж повинен ухилятися від прямих атак супротивника, тікати від отруйних випарів і постійно боротися з новими монстрами, що з сфер.

Нагорода за перемогу

З убитого боса Болот випадають:

  • Джерело тимчасового позитивного ефекту (трофей), при розміщенні на жертовному камені, що збільшує опірність фізичному збитку на 5 хв. Для відновлення ефекту потрібно 20 хв.
  • Артефакт, який служить для пошуку схованок та рудних родовищ. Одягнувши предмет на себе, герой зможе знаходити металевий брухт, срібну руду, заховані скарби. Місце схованки можна розпізнати по зеленому відсвіту та специфічному сигналу, що звучить голосніше при наближенні до потрібної точки.

Додаткові відомості

  • Атака драургів та скелетів на базу, що повторюється кожні 2,5 хвилини, регулярно відбувається від моменту смерті Стародавнього до розправи з болотяним босом.
  • У проміжку між смертями Маси кісток і боса біома Гори Моудер база ГГ зазнаватиме нападів дрейків. Крім цього, на персонажа періодично накладатиметься негативний ефект заморозки, навіть якщо герой не знаходиться на території Гор.
  • Після ліквідації боса локації Болота атаки згустків та слимаків на базу відбуватимуться кожні 150 секунд.
  • Після моменту, коли вбито Масу кісток і перший суртлінг, напади суртлінгів на базу здійснюються з періодичністю 120 секунд.

Рівень Гори – дракониця Моудер

Четвертий ігровий бос причаївся на локації Гори. Це самка дракона із чорними крилами. Вівтар виклику Моудер виявляють за допомогою рунічного каміння, захованого всередині занедбаних фортець.

Для виклику чудовиська знадобляться драконові яйця, що мають майже непідйомну масу – 200 кг. Перед виходом на пошуки такої важкості слід максимально звільнити інвентар. Допомога друзів значно полегшить збирання необхідних об’єктів. Для запуску ритуалу призову яйця розміщують на святилищі.

Підготовка до бою

Вбити драконицю Моудер може лише добре прокачаний герой. Підготовка полягає в послідовному збиранні інгредієнтів, що дозволяють скрафтити комплект броні з вовчих шкур, шолом драконів, зброю зі срібла і палаючі стріли. Такий набір амуніції та озброєння необхідний, щоб здолати ворога четвертого рівня.

Перед битвою потрібно вживати такі продукти:

  • м’ясо;
  • зміїне рагу;
  • ковбаски.

При собі герою потрібно мати напої для відновлення окулярів життя, а також мед, що підвищує опір заморожуванню.

Перед викликом Моудер рекомендується використовувати верстат для вирівнювання майбутнього поля бою. Така дія дозволить заощадити витрати витривалості, що виникають під час руху по пересіченій місцевості.

Стратегія бою

Під час битви із драконицею Моудер герою доведеться постійно ухилятися від нападів супротивника. Потрібно ховатися від повітряних атак та ухилятися від наземних ривків чудовиська.

Для поразки дракона, що ширяє в небесах, використовують стріли, що підпалюють. Монстр відрізняється вразливістю до вогненних атак, тому втрачатиме очки життя вже в режимі польоту. Коли Моудер опуститься не землю, герой повинен підібратися до чудовиська з флангів і вдарити зброєю, призначеною для ближнього бою. Потрібно максимально скористатися неповороткістю дракона, який витрачає багато часу на розворот, коли він знаходиться на землі.

Бойові вміння Моудер:

  1. Стрілянина крижаними сферами. Дракон, що піднявся в повітря, цілиться в героя вибухаючими кулями, що складаються з льоду. Снаряди, що впали на поверхню, деякий час лежать нерухомо, створюючи перешкоди для просування героя, а потім вибухають, завдаючи пошкодження навколишнім площам. Персонаж може підривати кулі самостійно, не чекаючи на детонацію.
  2. Близький удар пазурами виконується при приземленні. Втрату від такої атаки нескладно блокувати.
  3. Крижане дихання. Струмінь повітря, що морозить, видихається драконом, йде вперед по прямій лінії. Від такого нападу неважко втекти. Поки противник готується до застосування здатності, до нього можна наблизитися для завдання ударів, що вражають.

Персонаж, якому не пощастило потрапити під крижаний видих, гальмується на 15 секунд.

Нагорода за перемогу

З поваленої Моудер випадають:

  • Трофей, що додає прискорення під час пересування на кораблі (5 хв.). Ефект перезаряджається 20 хвилин.
  • Об’єкт, який відкриває можливість створити стіл ремісника. Цей девайс дозволяє побудувати млин, доменну піч.

Додаткові відомості

  • У період між ліквідацією маси кісток і загибеллю дракониці база ГГ піддається нападам дрейків. Герой отримує поразку від холоду, що накладається випадковим чином, незалежно від місцезнаходження.
  • Після смерті Моудер і до загибелі Яглута базу кожні дві хвилини атакують гобліни.

Жах Рівнини – монстр Яглут

П’ятий бос Valheim зветься Яглут і мешкає на Долинах. Виявити святилище для його виклику допоможуть рунні камені. Знайти їх можна в Кам’яному колі, яке охороняють гобліни-берсерки.

Для заклику Яглута потрібно розмістити на вівтарі 5 тотемів, які потрібно збирати в таборах гоблінів. На пошуки цих рідкісних предметів доведеться витратити багато ігрового часу.

Підготовка до бою

Перша умова успішної битви з Яглутом – комплект оббитих обладунків. Слід також підібрати потужне озброєння для ближнього та далекого бою.

Додаткові заходи:

  • Вживати продукти, що збільшують витривалість та життя.
  • Приготувати напій “вогняне вино з ячменю”, який служить для захисту від вогню.
  • Запастися зіллям для відновлення здоров’я.

Яглут – найпотужніший і найнебезпечніший ворог у грі. Виводити на бій із цим противником потрібно лише добре прокачаного та підготовленого героя.

Бойова стратегія

Вміння Яглута:

  1. Кулачний удар, що виконується по області. Перед нанесенням удару кулак починає світитися синім. Помітивши такий ефект, слід тікати якнайдалі.
  2. Струмінь вогню – спрямований потік плазми. Персонаж може сховатись від нападу за камінням або прикритися щитом.
  3. Метеоритний потік – кулі вогню, що падають із небес. Перед закликом дощу метеоритів рука монстра набуває червоного відтінку, потім чудовисько б’є по земній поверхні. Падаючи, кулі вибухають, завдаючи пошкоджень навколо себе. Персонаж, який потрапляє в околицю вибуху, уражається негативним ефектом. Сховатись від куль можна за стовпом або каменем.

При битві з Яглутом герой повинен постійно ухилятися від нападу і ховатися від метеоритів, встигаючи завдавати противнику шкоди зброєю ближнього чи далекого бою. Вогняне вино допоможе персонажеві знизити пошкодження, що отримується від вогненних атак.

Нагорода за перемогу

Після знищення Яглута герой отримає:

  • Предмет із прихованими характеристиками, який поки що знаходиться у розробці.
  • Трофей, що забезпечує резистентність до пошкодження магічними та стихійними силами на 5 хв. Період відновлення – 20 хв.

Додаткові відомості

  • До того, як герой переможе останній бос, база буде атакована гоблінами кожні 120 секунд.
Share.

Comments are closed.

Exit mobile version