Китайський користувач Reddit u/tanyu1993 опублікував пост під назвою «Будь ласка, допоможіть нам і збережіть WoW у Китаї», який привернув чимало уваги у зв’язку з зростаючою кількістю грошових махінацій та реклами на китайських серверах World of Warcraft. У неймовірно докладному пості розповідається розвиток ситуації: гравцям приходить спам в особисті повідомлення, масивні золотодобувні групи, монополізуючі місця появи мобів, і рекламні щити, схожі на ботів, що скрізь рекламують в ігровому світі.

У той час, як в інших версіях гри теж є реклама, але в неї немає такого явного відгуку, на китайських серверах, відгук становить 11, при цьому продавці так сильно домінують над рядовими гравцями, що їм стає важко виконати що-небудь у грі. Іншим гравцям, можливо, доводиться натрапити на кілька продавців у каналі LFG, і шукати групу поза китайським регіоном, у списку виходить так багато груп, що доводиться перегортати його якийсь час. Випадкові або зібрані групи, до яких гравці потрапляють, також знаходяться під контролем продавців.

Tanyu1993 пише:

Вони навіть залякують інших гравців та грі. У «Битві за темні береги» продавці різних послуг імітують гру звичайних гравців для створення рейдової групи, а потім викидають 29 гравців перед останнім босом. Потім вони запрошують ще 29 гравців, які купили послугу, щоб убити останнього боса, що дає негативний досвід гравцям. Не дивлячись на спільні скарги, Netease відчуває себе таким, що «жаліє і співчуває».

Вартість ведення бізнесу у Китаї

Хоча Китай є одним з найбільших ігрових ринків у світі, дуже важливо пам’ятати, що міжнародні організації, такі як Blizzard, повинні за законом використовувати місцевого бізнес-партнера, таким чином WoW у Китаї не управляється Blizzard Entertainment, як це відбувається в NA/EU. Їхній партнер NetEase має практично повний контроль над ігровими операціями в цій частині світу, включаючи такі платформи, як Weibo, незважаючи на використання назви «Blizzard» або «World of Warcraft». Також дуже важливо пам’ятати, що це проблема не тільки Blizzard або NetEase, так само як ця проблема не обмежується тільки World of Warcraft – вона досить поширена серед більшості великих онлайн-ігор в Китаї, і ми навіть бачили деякі приклади, що це відбувається і у NA/EU регіоні теж. Справжня проблема в тому, наскільки це нахабно, що торкається навіть законослухняних гравців.

У цьому найбільше винні: люди, які контролюють ці ринки, гравці, які їх підтримують, а також розробники, які створили цю систему насамперед. Але пам’ятайте, це не хак, баг або обман, який дає перевагу цим гравцям – це оригінальні системи WoW, деякі з нас отримують задоволення від гри без інцидентів, коли їх жорстоко координують, цього ніколи не було передбачено. Зрозуміло, що необхідно зробити кроки зі скорочення цього, але це стало прибутковою бізнес-моделлю, і люди, які роблять це, не збираються (складатися – це єдиний переклад) через новий спам-фільтр, хвилю банів або жорсткіші обмеження на пошук груп. На жаль, реальність така, що Blizzard/NetEase не бездоганні і можуть робити більше, але це було нестримним настільки довгий час, що стало невід’ємною частиною онлайн-ігор, і не складно зрозуміти, що це легко може поширитися на решту світу.

Share.

Comments are closed.

Exit mobile version