З 29 до 30 липня в місті Окленд (Нова Зеландія) проходив захід ExileCon, де розробники Grinding Gear Games презентували багато захоплюючої інформації про свій новий проект – Path of Exile 2. В даній статті ми надамо короткий огляд головних новинок, що були представлені на двох стрімах з загальною тривалістю близько 20 годин.

Перед тим, як перейти до основного змісту, хочемо відзначити кілька аспектів:

У цій статті не будемо детально описувати нові або змінені здібності (за винятком цікавих варіантів) та покращення графічної і технологічної складових гри, які зробили Path of Exile 2 прекрасною, особливо порівняно з першою частиною.
Ми підібрали найцікавіші та найважливіші моменти, на нашу думку, проте, якщо вам щось здавалося недостатньо розкритим, ми будемо раді почути ваші думки у коментарях.

Основні новинки:

Найцікавіші нові подробиці про Path of Exile 2 з ExileCon 2023

Path of Exile 2 стала окремою грою з власними лігами. Розробники зробили такий вибір через нові механіки, баланс та інші відмінності. Проще кажучи, друга частина стала набагато більшою за звичайне доповнення, що, безсумнівно, зрозумієте самі, ознайомившись зі статтею.

Path of Exile 1, або перша частина, все ще продовжуватиме своє існування з власними лігами.
Усі мікротранзакції з першої частини будуть доступні в другій частині і навпаки, за винятком деяких специфічних варіантів, наприклад, скінів для форми ведмедя класу Druid.

Серед найцікавіших нововведень Path of Exile 2, які були представлені на ExileCon 2023:

  • На жаль, бета-тестування гри заплановане лише на 7 червня 2024 року. Таку дату визначили розробники, щоб уважно протестувати гру і забезпечити її якісний реліз.
  • Гра матиме сюжетну складову з 6 актами (главами). Ви зможете оцінити деякі приклади карт актів у наведеному нижче альбомі, а особливо впечатливим для мене був 4 акт, складений з островів.
  • Path of Exile 2 вражатиме своєю різноманітністю, адже в грі буде до 100 різних оточень, 600 видів супротивників, 100 босів, 1500 пасивних здібностей (у вигляді дерева пасивних навичок), 36 класів розвитку, 240 активних здібностей, 700 видів зброї та екіпіровки, максимально можлива група з 6 гравців у кооперативному режимі та ще багато інших захоплюючих можливостей.

Класи

У Path of Exile 2, крім оригінальних 6 класів з першої частини, буде представлено ще 6 нових класів – Sorceress, Monk, Huntress, Mercenary, Warrior, Druid. Кожен з цих класів матиме по 3 унікальні спеціалізації.

Нові класи пов’язані з особливими характеристиками наступним чином:

  • Сила та інтелект – Templar, Druid.
  • Спритність – Ranger і Huntress (призначена для використання списів).
  • Спритність та інтелект – Shadow і Monk.

Боси

Кожен бос буде мати свої унікальні фази, механіки, атаки та зовнішній вигляд. Розробники підтвердили, що кожна локація у сюжетній кампанії міститиме, принаймні, одного боса. У відеоролику нижче представлено приклад битви з 10 різними босами. Забавний факт: сирену на ім’я Diamora, Song of Death, розробники описали як сучасну та покращену версію сирени Merveil, the Siren з першої частини гри.

Крім стандартного дропу, з босів може випасти спеціальний предмет, що назавжди підвищує певну характеристику. Наприклад, як видно на зображенні нижче, предмет Flame Core з боса другого акту Blakcjaw, the Remnant, назавжди збільшує максимальний запас духу на 10 одиниць. А Bile-soaked Tome з боса четвертого акту підвищує всі характеристики на 5.

Різне

  • В другій частині гри було вилучено обмеження на випадання ресурсів з босів, тому тепер вони стали ідеальним джерелом для фармінгу.
  • При першому вбивстві боса, ви будете отримувати більш високий ранг луту та, в цілому, кращі предмети. Розробники стимулюють вас вбивати кожного боса принаймні один раз.
  • Боси піддаються контролю, і їх можна тимчасово оглушити, заморозити або паралізувати. Для цього потрібно нанести достатньо урону, зробити Х ударів. Після активації контролю і закінчення його дії, у боса збільшується опір до подальшого контролю, так само, як це відбувається з вашим персонажем.
  • В разі смерті боса його здоров’я повністю відновлюється, а персонаж викидається за межі арени. Іншими словами, у разі смерті, бій повертається до самого початку.
  • Під час бою з босом гравці можуть використовувати портал і повертатися в місто, проте портал з’являється не миттєво, і вашому персонажу знадобиться декілька секунд для його кастування. Під час повернення в місто, здоров’я боса не відновлюється.
  • За допомогою макросів, які закривають гру, уникнути фатального урону в бою з босом не вдасться, оскільки ви після повернення з міста з’являєтеся на тому самому місці, де вийшли, і бос продовжує атакувати.

Білдобудування

В грі було додано новий ресурс під назвою дух. Він використовується для підтримки заклять, аур, тригер ефектів та постійних істот (тимчасові все ще використовують ману). Просто кажучи, усе, що у Path of Exile 1 зменшує доступний запас мани у гравця. За замовчуванням, максимальний запас духу становить 100 одиниць, проте його можна збільшити за допомогою спеціального еквіпування, предметів та пасивних навичок.

Тепер з супротивників не випадають звичайні камені здібностей; замість цього можуть випасти необроблені камені певного рівня. При активації такого каменю, перед вами з’являється інтерфейс, де можна вибрати бажаний варіант із запропонованого пулу. Здатність, отримана таким чином, має відразу високий рівень, тому вам не доведеться витрачати час на її покращення. Ця механіка дозволяє забезпечити в грі відсутність низькорівневих здібностей.

Механіка зміни зброї нарешті стане корисною, оскільки ви зможете налаштувати, який комплект зброї використовує ваш персонаж під час кастування різних здібностей. Тобто, за допомогою цієї механіки, ви зможете підсилити здібності, просто підбираючи зброю з необхідними бонусами. Варто зазначити, що зброя з другого комплекту буде видно на спині вашого персонажа.

Очки дерева пасивних навичок тепер розділені на два типи і пов’язані з першим і другим комплектами зброї. При зміні зброї ви також перемикаєте активні ноди дерева, що дозволяє, наприклад, прив’язати пасивні навички, що підсилюють електричні здібності, до першого комплекту, а вогнені здібності – до другого.

Зміна активних нодів дерева відбувається з невеликою затримкою (яка залежить від числа факторів, таких як тип зброї, що ви використовуєте), і, наскільки я розумію, подвійні очки можна отримати лише після використання книг умінь.

Щодо дерева пасивних навичок:

Воно більше не матиме гілок майстерності у тому вигляді, в якому воно було у першій частині.
З’явиться більше варіантів, за рахунок наявності різних гілок.

Камені здібностей

Розробники вдосконалили систему встановлення каменів здібностей, і вона тепер має такий вигляд:

  • У вас є 9 гнізд для встановлення каменів починаючи з першого рівня.
  • Кожен камінь має свої власні гнізда (за замовчуванням 2), де можна помістити камені підтримки.
  • Протягом гри, ви зможете знайти ресурси, які дозволять збільшити кількість гнізд у каменю. Залежно від грейду ресурсу, кількість гнізд може збільшитись з 2 до 3, з 3 до 4 і так далі. Відтепер рандом не впливає на кількість гнізд, а лише визначає, як швидко ви отримаєте ресурси потрібного грейду.
  • Гнізда каменів залишаються кольоровими, і для встановлення каменів підтримки необхідно, щоб камені відповідали за кольором. Процес зміни кольору гнізда тепер став значно простішим: вам знадобиться “Кольорова сфера” для зміни кольору гнізда, і ви можете вибрати, яке гніздо і який колір ви хочете встановити.

  • Більшість каменів підтримки дозволяють налаштовувати здібність, змінюючи її роль або механіку певним чином, а не просто додаючи шкоду.
  • У другій частині гри будуть присутні найпопулярніші камені підтримки з першої частини, проте вони також будуть спрямовані на зміну ролі здібностей.
  • Камені підтримки, які надають атакуючі переваги, матимуть певні обмеження, що робить пов’язані з ними здібності більш ситуативними.

Спорядження

Розробники представили графік, який пов’язує різні характеристики з 14 архетипами зброї. Наприклад, архетипи з 100% значенням сили наносять найбільше пошкодження ударом, зі 100% спритності відрізняються високою швидкістю атаки, а зі 100% інтелекту збільшеною ймовірністю критичних ударів.

  • Жезли і магічні посохи – 100% інтелект.
  • Кинджали і пастки – 50% спритності і 50% інтелекту.
  • Бойові посохи – 75% спритності і 25% інтелекту.
  • Кігті та луки – 100% спритності.
  • Списи – 75% спритності і 25% сили.
  • Мечі та арбалети – 50% сили і 50% спритності.
  • Сокири – 75% сили і 25% спритності.
  • Булави – 100% сили.
  • Бойовий ланцюг – 75% сили і 25% спритності.
  • Скіпетри – 50% сили і 50% інтелекту.

Засновуючись на цьому співвідношенні, формуються основні властивості зброї. Наприклад, на прикладі нижче, кинджал завдає менше пошкодження в порівнянні з сокирою, але має більш високу шанс нанести критичний удар та швидкість атаки.

У магічних посохах більше немає показника атаки, замість цього їм додали різні атакуючі здібності, що підтримуються на певному рівні, і для застосування таких здібностей не потрібна мана. На демонстрації ігрового процесу можна було побачити такі здібності:

  • Fireball – стандартна вогняна куля.
  • Unleash Skill – після активації наступна здібність буде застосована тричі поспіль. Наприклад, якщо ви застосуєте атакуючу здібність, вона нанесе шкоду 3 рази поспіль.
  • Lighning Bolt.

Як ви можете бачити зі списку на початку розділу, пастки стали окремим архетипом зброї. Вони займають обидві руки, мають показник швидкості кидка (можливо, чим менший показник, тим частіше персонаж кидає пастки) та тип детонації. Останній аспект з’явився після об’єднання мін та пасток в одну концепцію, і тип активації залежить від зброї. Як показано на прикладі нижче, активація пасток може бути ручною або автоматичною під час наближення.

Різне

  • У другій частині гри точно не буде сфер змін і очищення.
  • Сфери хаосу будуть змінювати тільки одну випадкову властивість предмета, замість зміни всіх, як це було в першій частині. Внаслідок цієї зміни були внесені відповідні зміни в ефекти предметів, пул ефектів під час випадання предмета, моди на картах тощо.
  • За зображеннями, судячи зі сфери перетворення, деякі ресурси отримали новий дизайн.
  • Все ще будуть присутні ресурси для крафту, але у відновленому вигляді.

  • У другій частині гри буде як нове унікальне спорядження (зразок на першій картинці в альбомі нижче), так і старе з першої частини, але з адаптованими параметрами.
  • Сокири можна буде метати як бумеранг, що зробить вашого персонажа подібним до Кратоса.
  • За новою інформацією, скіпетри тепер будуть надавати ефекти, які підвищують максимальний запас духу та зміцнюють союзників, таких як міньйони.
  • Під час гри ви зможете знайти зброю з дуже цікавими ефектами. Наприклад, сокира, яка наносить тільки вогненну шкоду замість фізичної, булава, яка під час нанесення критичної шкоди знищує супротивників, кинджал, що при критичному ударі знімає 420 одиниць броні у ворога.

  • По зображеннях можна помітити, що модифікатор “Радіус огляду” на спорядженні тепер збільшує зону, в якій зникає туман війни на картах.
  • Тепер особливі зілля мають конкретні призначення. Наприклад, зілля типу Х захищає персонажа від ефекту “Опік”, якщо він висить на персонажі, але якщо ефекту немає, то воно не надає ніякої додаткової допомоги. Зілля типу Y дозволяє тимчасово включити щит, який абсорбує певну кількість пошкоджень.
  • Щодо ртутного зілля, яке підвищує швидкість пересування, на жаль, воно не буде доступне у другій частині гри.
  • Показник magic find все ще буде присутній і впливатиме на кількість золота, яке ви знаходите.

Перекат

Всім класам додали можливість робити перекат, що активується натисканням клавіші “пробіл”. Перекат не має перезарядки (КД) та обмежень, що дозволяє перервати каст здібностей. Проте, під час перекату персонаж буде уразливий. Під час виконання перекату снаряди та удари ближнього бою пролітають повз персонажа. Ця функція може виявитися корисною та комічною, і, можливо, деякі гравці створять навколо неї спеціальні білди.

Пояснення різних деталей:

  • Ви зможете активувати перекат навіть у місті.
  • Друїд у формі ведмедя також зможе робити перекати, але через свої розміри вони будуть трохи повільнішими, ніж у людській формі, хоча дальність їх перекатів буде більшою.

Інше:

  • Окрім звичайного режиму, у грі будуть режими хардкору та Solo Self-Found. Щодо режиму Ruthless наразі немає точної інформації, можливо, він з’явиться на певному етапі розвитку гри.
  • У другій частині гра буде трохи повільнішою на високих рівнях порівняно з тим, що відбувалося в першій частині.
  • В грі будуть різні нові механіки ліг, але в оновленому вигляді.
  • Не хвилюйтеся, overlay карта (та, що відображається поверх інтерфейсу) все ще буде присутня, так само як і фільтр луту.

  • Заряди зілля відновлюються тільки у випадку вбивства магічних, елітних або унікальних супротивників. Також заряди можна відновити, відвідавши спеціальний фонтан у місті або під час відродження на контрольній точці локації.
  • Кожен тип супротивників, включаючи босів, матиме свої унікальні механіки, атаки і зовнішній вигляд.
  • Магазини торговців будуть значно оновлені, збільшуючи ймовірність того, що ви знайдете там потрібний предмет. Магазини більше не оновлюватимуться з кожним рівнем і будуть містити елемент рандому, що дозволяє отримати унікальний предмет (причому цей пункт може бути не зовсім точним).
  • У грі буде присутній НПЦ, який допоможе вам впізнати всі невпізнані предмети у вашому інвентарі. Проте, сувої для впізнання предметів все ще залишаться доступні.

  • Із супротивників буде випадати золото, яке автоматично підбирається. Ви зможете використовувати цю валюту для покупок у торговців. Розробники пояснили додавання цієї валюти тим, що вбивство супротивників без винагороди – це не дуже добре, а завжди отримувати предмети жовтого грейду з супротивників теж неприйнятно, тому золото є хорошим рішенням для балансу. Золото можна передавати іншим персонажам, але зробити його основним мірилом під час угод не варто, оскільки є більш цінні валюти в грі.
  • Якщо ви продадите предмети або камені здібностей НПЦ, ви отримаєте золото замість різних ресурсів, як це було у першій частині.
  • Більшість здібностей у другій частині мають вбудовані рухи, тобто під час касту ви можете відійти назад, зробити різкий рух навколо своєї осі тощо.
  • Модифікатор “Відображення” все ще буде присутній.
  • Здібність “Raise Spectre” у другій частині працюватиме за принципом – ви захоплюєте противника, поміщаєте його в камінь і використовуєте його в бою. Це як своєрідна версія покемонів.
  • Для розблокування класів сходження гравцям доведеться зробити щось у актах 2, 3 і 4. Що саме, розкажуть у майбутньому, але це точно не буде лабіринтом.
  • Заряди тепер не надаватимуть будь-яких бонусів, вони лише необхідні для активації певних здібностей або підсилення їх.
Share.

Comments are closed.

Exit mobile version