Одним із принципів World of Warcraft є відсутність міжфракційного спілкування. Цей принцип досить суперечливий і поступово в процесі розвитку гри з’явилися деякі винятки. Гравці різних фракцій билися один з одним, об’єднувалися проти ворогів, але ніколи не мали можливості прямого спілкування. Вони намагалися висловитися жестами, але з їхньою допомогою неможливо повною мірою висловити своє ставлення до гравця, щось запитати в нього. Але нещодавно Іоном і Джошом був представлений новий ігровий предмет, який отримав назву item. Це нововведення дозволяє гравцям спілкуватися між фракціями. І відразу ж воно з’явилося в грі.

Цей предмет став черговим нововведенням розробників, яке внесло зміни в початкові принципи гри WoW. Гравці вже давно просили про можливість спілкуватися між фракціями. Але чому це було важливо для них? Навіщо потрібна така можливість? Частково відповіді на ці запитання дає історія, розказана одним із гравців.

Бесплодные земли пещера к Ульдаману

Гриб, який таким не був

Двоє друзів у далекому 2004 році билися на PVE сервері Khadgar-US. Вони прокачали своїх персонажів і грали за тауренів, тільки один з них за мисливця, інший – за шамана. Гравці проходили квести в Безплідних землях і були десь на 35-му рівні. Ними були знайдені квести для гравців Орди в печері до Ульдамана. Один із цих квестів полягав у збиранні грибів або ж предметів, дуже схожих на гриби. Шаман хотів підібрати квестовий предмет, що знаходиться за NPC Альянсу. Чіпати сам NPC він і не думав, але випадково клікнув саме по ньому, а не по грибу. Через це він став “прапорцевим”, навіть не завдавши удару по ворожому NPC (такі на той час були правила). Крім того, той NPC виявився агресивним. Побачивши, як шаман бореться з червоним мобом, мисливець кинувся на допомогу другові і разом вони його вбили. Після цього “флагнутим” став і мисливець. При цьому щойно помер NPC, гравці Альянсу негайно дізналися, що ця область зазнала нападу Орди.

Мисливець і шаман сподівалися, що поблизу небагато людей, адже гра вийшла не так давно, і продовжили виконувати квест. Вони не очікували відповідної реакції Альянсу.

Бій на рівних

Але мисливець і шаман помилилися. Уже за хвилину вони побачили двох гравців Альянсу. Ось тут їм би дуже знадобилася можливість міжфракційного спілкування. Тоді вони змогли б пояснити ситуацію, розповісти, що NPC знищили зовсім випадково, такого наміру в них не було і гравець Орди хотів лише підняти квестовий предмет, вибачитися, спокійно розійтися і далі займатися своїми справами.

Принаймні такий мирний варіант результату подій був цілком можливий. Хоча більш імовірно, що гравці Альянсу однаково б напали, не пробачивши напад на їхнього NPC, нехай навіть і випадковий, що стався через необережність. Але можливості спілкування у них не було, а значить і мирного варіанту розвитку подій бути не могло. Адже гравці Орди ніяк не могли пояснити їм, що сталося. Для солдатів Альянсу ситуація уявлялася таким чином, що два дикуни Орди безпричинно вбили ні в чому невинну людину, а отже, кинули їм виклик таким зухвалим вчинком.

Ці гравці Орди тоді вже мали невеликий досвід. У той час битви між гравцями відбувалися набагато частіше, ніж зараз. Гравці вбивали NPC просто так, заради веселощів. Траплялося, це навіть на PVE серверах. У той момент цей досвід дуже знадобився мисливцеві і шаману. Один із солдатів Альянсу був приблизно їхнього рівня, а інший – трохи вищим. Мисливець і шаман сфокусувалися на першому, а коли він був вражений, шаман поділився з другом зціленням. У підсумку перевага була на їхньому боці. Після перемоги над ним друзі зосередилися на другому супротивнику і здобули над ним перемогу.

Спроба помсти

Якби в той час була можливість спілкування з іншою фракцією, то ці гравці змогли б написати їм пару якихось іронічних фраз, святкуючи свою перемогу. Саме це вони і хотіли тоді зробити, але висловити їх жестами було дуже проблематично.

Гравці Орди були впевнені, що на цьому все закінчилося. Вони, як і раніше, залишалися відзначеними, але сподівалися, що гравцям Альянсу не буде до них діла. Всупереч їхнім очікуванням переможені солдати Альянсу привели друзів.

Була це гільдія чи просто натовп з околиць мисливець і шаман не розгледіли, їм було не до цього. До них наближався розлючений натовп приблизно з десяти гравців, перемогти який удвох було неможливо.

У голосовому чаті ці гравці Орди не сиділи. Мисливець попередив друга про небезпеку, написавши йому в чаті. Шаман і сам розумів, що на них зараз чекає. Але в мисливця з’явилася ідея, яка допомогла їм врятуватися. Зліва від них кружляла синя хмара, яка могла привести їх до безпеки. Мисливець кинув у чат повідомлення: “Портал”, кинув крижану пастку і вони побігли. Звісно, натовп гравців Альянсу застосував проти них увесь свій арсенал, але крижана пастка врятувала гравців Орди і до них долітали лише далекобійні DPS. Стрибаючи в портал, здоров’я у них практично не залишалося.

Опинившись в Ульдамані мисливець і шаман були здивовані тим, що їм все-таки вдалося втекти.

Сила слова

У класичній грі різні фракції рідко об’єднувалися і діяли спільно. Причиною цього було те, що нагорода за вбивство будь-якого моба в битві діставалася одному гравцеві або групі. Тому об’єднуватися проти ворога заради перемоги над ним не мало сенсу і все відбувалося навпаки. Крім боротьби зі спільним ворогом-мобом гравці різних фракцій билися і один з одним. Коли одна з фракцій билася зі світовим босом, намагаючись убити його, інша фракція робила все, щоб перешкодити їм і вбити його самим. Об’єднання фракцій не мало сенсу.

Гравці Орди не могли спілкуватися з Альянсом, але було слово, яке вони завжди могли зрозуміти. Цим словом було “БУР”. Щоразу, коли в чаті Альянсу прописувалося слово “lol” за допомогою команди /say, для Орди це звучало як “БУР”.

Гравці Альянсу любили нападати на міста Орди, особливо на їхні квестові центри, серед яких Млини Таррен, Гром’гола і роздоріжжя. Тоді гравцям Орди доводилося часто чути це слово. PVE сервер давав можливість гравцям Орди уникати таких сутичок, але тоді вони були змушені дивитися як супротивник вбиває їхніх NPC, а потім вимовляє переможне “БУР”.

Не можна однозначно сказати було тоді краще чи гірше. Але все, що могли зробити тоді гравці Орди – це сподіватися на пощаду Альянсу і дозволяти вбивати свої NPC. Але безсумнівно відповідь гравців Альянсу здебільшого складалася з трьох цих букв.

Подолання кола ненависті між гравцями Альянсу та Орди

На старті гри відсутність можливості спілкування між фракціями була скоріше правильним рішенням. Це посилювало розбіжності між ними і підстьобувало гравців. Вони не намагалися зрозуміти один одного. Альянс і Орда були дивними один для одного. Між ними була лише ворожнеча. Вони не намагалися потоваришувати і робили все, щоб зруйнувати плани одне одного.

Граючи на альтах Альянсу гравців Орди і зараз не покидає дивне відчуття. Минуло вже трохи більше десяти років відтоді, коли Альянс заважав гравцям Орди виконувати їхні квести. І з часів розказаної гравцем історії минуло вже чотирнадцять років, але він досі згадує ту ситуацію.

Битва за Азерот – це єдине доповнення, в основі якого лежить конфлікт між фракціями. Іронічно, що саме тут розробники вводять item. Вплив такого предмета на майбутнє гри World of Warcraft цікавий, не залежно від причин, через які Blizzard вирішила його ввести.

Що принесе item в гру? Можливо вони розвіють ненависть з World of Warcraft, зробивши реальними кросфракційні групи або навіть гільдії. А можливо, таке нововведення призведе до того, що Битва за Азерот дасть змогу гравцям зрозуміти, що досягти миру простіше, якщо діяти спільно, не додаючи один одному труднощів і не руйнуючи плани супротивника. Можна багато розмірковувати на цю тему, але побачити результат можна лише з часом. І цілком можливо все так і станеться, а Альянс і Орда отримають союзні раси. Результатом таких змін може навіть стати бажання деяких гравців змінити свою фракцію і перейти до противника.

Share.

Comments are closed.

Exit mobile version