Valheim – барвиста гра у стилістиці вікінгів та скандинавської міфології з величезним відкритим світом. У світі Valheim існує безліч біомів: ліси та болота, гори, рівнини. Невід’ємною частиною світу цієї гри є Океан, що займає більшу частину всієї території. Він дуже небезпечний, таїть безліч цікавих островів і істот, має багато незвичайних і рідкісних ресурсів. Борознити просторами океану можна після виготовлення човна (плота, Карві, Драккара). У цій статті ми опишемо океан найбільш докладно та ознайомимо читачів з його тваринним та рослинним світом та ресурсами.

Судна для подорожей океаном

Океан, як і інші біоми, є заселеним агресивними істотами, які можуть пошкодити і навіть зруйнувати ваше судно. Ми рекомендуємо вам використовувати один з наявних в даний момент грі кораблів, Карві і Драккар, так як вони мають підвищену швидкість переміщення і міцність.

Карві

Це судно, наступне у міру прокачування після плоту. Він помітно більший за плот, дозволяє пливти проти вітру, має невелике сховище для вантажоперевезень.

Valheim: гайд Океаном

Характеристики:

  • міцність – 500 HP;
  • місткість вантажу – 4 осередки;
  • кількість місць – 3 (включно з рульовим);
  • габарити – 10 метрів (довжина), 6 метрів (ширина), 8 метрів (висота);
  • гранична швидкість – 17 км/год.

Необхідні матеріали для крафту:

  • Бронзові цвяхи (80);
  • Шкура оленя (10);
  • Якісна деревина (30);
  • Смола (20).

Драккар

Лідер серед усіх кораблів у Valheim на сьогоднішній день. З його допомогою можна перевозити велику кількість вантажу на далекі відстані, при цьому зробити це максимально безпечно завдяки його міцності.

Характеристики:

  • міцність – 1000 HP;
  • місткість вантажу – 18 осередків;
  • кількість місць – 6;
  • габарити – 22 метри (довжина), 6 метрів (ширина), 12 метрів (висота);
  • гранична швидкість – 25 км/год.

Необхідні матеріали для крафту:

  • залізні цвяхи (100);
  • шкіра оленя (10);
  • якісна деревина (40);
  • стародавня кора (40).

У вас можуть виникнути деякі складнощі з видобутком ресурсів, потрібних для створення Драккара, але результат того коштуватиме – з цим кораблем ви легко зможете плавати по островах в океані і переміщати видобуті ресурси. Завдяки великій кількості місць, плисти на Драккар можна загоном, що дуже корисно при спільному рейді на боса або вивченні карти.

Добувні ресурси в океані

Як ми говорили раніше, в океані можна видобути багато корисних та незвичайних ресурсів, у тому числі їжа та унікальний матеріал для створення предметів – хітин. На жаль, на даному етапі розробки гри океан не такий різноманітний видами ресурсів, але команда розробників обіцяє випустити більшу кількість як мобів, так і видобутку.

Сира риба

Що не дивно, це м’ясо випадає з виловленої вами риби. З неї можна створити приготовлену рибу або рибні рулетики, які є дуже ситною їжею Valheim. Спіймати рибу можна завдяки купленій у торговця Хальдора вудці за 350 монет та наживці.

М’ясо змія

В океані нерідко зустрічається агресивний у поведінці до гравця змій, який періодично з’являється з води і переслідує його. При його вбивстві вам обов’язково випаде м’ясо, з якого можна зробити готовий варіант і рагу. Однак цей моб дуже небезпечний, по силі не поступається деяким босам.

Луска змія

Це другий ресурс, який може випасти із убитого змія. Однак, на відміну від його м’яса, луска буде поступово тонути у воді, отже, вам необхідно вбивати зміїв на мілководді, поблизу суші. З луски можна створити один із найкращих щитів у грі – Зміїний щит.

Трофей: змій

Випадає зі змія з ймовірністю 33%, є звичайним декоративним предметом. Він також, як і луска, тоне. Повісити трофей можна на стійку для краси.

Хітін

Хітін можна отримати, видобувши їх на Левіафанах. Левіафани – це величезні підводні монстри, спина яких виглядає з-під води, а решта прихована від гравця. Вони нейтральні до гравця, не завдають йому шкоди, проте якщо потурбувати їх здобиччю глибинних черепашок, то через деякий час вони поринуть у воду.

На Левіафанах також розташовані камені та дерева, але добути їх не можна.

Цікавий факт: якщо зайти в режим спостерігача через консольну команду і подивитися на Левіафана під водою, то можна побачити у нього обриси голови і два жовті очі, що світяться.

Сам хітін можна добути будь-якою киркою, поки Левіафан не почав пірнати. Хітін можна використовувати для створення двох дуже цікавих, корисних та важливих речей:

  • гарпун прірви – це спеціальна зброя, що працює особливим чином. Його можна метати на далекі відстані в інших істот, причому при попаданні в моба гравець міцно прив’язує його мотузкою гарпуна до себе. Мета можна затягнути таким чином кудись, але вона може чинити опір, завдаючи гравцю шкоди, або тікати, витрачаючи витривалість гравця (поки витривалості достатньо, гарпун буде утримувати істота, але, коли витривалість закінчиться, мотузка пропаде). Для виготовлення гарпуну прірви вам знадобиться: якісна деревина (8), хітин (30), шкіряні уривки (3);
  • лезо з прірви – одноручна зброя, ніж. Екзотично виглядає ніж, що має досить хороші характеристики і нескладний рецепт для крафта. Він має: ріжучу шкоду – 20-23, колючу шкоду – 20-23, опір збитку – 2-3, міцність – 200-350. Для його створення знадобиться: якісна деревина (4), хітин (20), шкіряні уривки (2), необхідна наявність ремісничої станції 2 рівня.

Корисна інформація про океан

Куди можуть зникнути ресурси, що випали?

Убиті гравцем змії залишають після смерті ресурси. Як згадувалося раніше, деякі з них досить швидко тонуть. На жаль, ви не зможете підібрати їх після цього, тому що у грі на сьогоднішній день відсутня можливість занурення у воду. Так само, як і випали з мобів в океані, ресурси, що є в інвентарі, при їх скиданні можуть потонути, але занурюються у воду тільки важкі предмети. Деревина, їжа та легкі матеріали втопитися не зможуть, залишаться на поверхні.

Що стосується надгробка гравця, то воно не тоне, тому гравець у будь-якому випадку зможе повернутися до місця своєї загибелі та взяти назад усі наявні речі.

Що робити, якщо зламався корабель?

Якщо посеред океану ваше судно тим чи іншим чином зруйнувалося, наприклад, після битви зі змієм або зіткненні з перешкодою, то на його місці з’явиться досить велика скринька з ресурсами, в якій будуть лежати всі матеріали та предмети, що були на вашому кораблі.

Човен може перевернутися

Однією з особливостей океану також є шторм, що періодично з’являється. Під час нього видимість дуже сильно погіршується, навколо постійно рухаються великі хвилі, дме сильний вітер. Якщо плисти проти вітрів, корабель з високою ймовірністю перевернеться прямо в океані, а гравець опиниться у воді.

Щоб уникнути такої неприємної ситуації, ми рекомендуємо вам плисти вздовж вітру. Визначати його напрям можна за компасом-покажчиком у кутку екрана.

У цих випадках судно також може перекинутися:

  • корабель потрапив на каміння;
  • корабель заплив на мілководді;
  • корабель атакований морським змієм.
  • човен потрапив на велику хвилю (не діє на Драккар та Карві).

Що буде з океаном у майбутньому

Як і кілька інших біомів, океан зараз дуже слабо розвинений, у ньому дуже маленька різноманітність тварин і рослин, є лише один унікальний ресурс, геймплей може набриднути вже через кілька годин дослідження водних просторів.

Проте океан – невід’ємна частина життя вікінгів. Це розуміють і розробники. Ось чому в найближчому майбутньому на нас чекатиме безліч оновлень, пов’язаних з покращенням морів у Valheim.

Цілком ймовірно, що одним з наступних босів буде мешканець океану, з’являться нові острови і причини перебувати в океані значно довше, ніж зараз.

Share.

Comments are closed.

Exit mobile version